1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Serbian (Latin)Czech (cs-CZ)Slovak (sk-SK)Polish (pl-PL)English (United Kingdom)

Apartmani Dragišić

Image 1

 

Apartmani Dragišić

Image 2

 

Apartmani Dragišić

Image 1

Apartmani Dragišić

Image 4

 

Sveti Stefan

sveti stefan

Sveti Stefan je neobično i jedinstveno mjesto ne samo na Budvanskoj rivijeri već i na cijelom Mediteranu.

Stoji na grebenu kamenitog ostrva čiji se krovovi crvene poput rubina. Ostrvo je povezano sa kopnom uz pomoć kamenite prevlake dajući mu izgled poluostrva.

Sami nastanak Sv. Stefana je jedinstven. Prema sjećanju stanovništva to se dogodilo u XV vijeku. U starim spisima Sv. Stefan je poznat pod imenom ”mjesto od pravde” - središte grada i plemena Paštrovića. Ime potiče otuda što je sud pod imenom “Bankada” zasijedao u njemu 400 godina.

Tvrđava Sveti Stefan je doživjela veliki razvoj u prvoj polovini XIX vijeka kada je brojala 100 kuća, tri crkve i 400 žitelja na svom malom prostoru ograničenom morem i talasima.

Na početku XX vijeka naglo je izgubio svoju ekonomsku moć i politički značaj. Žitelji su ga napustili.

1954 godine grupa arhitekata i umjetnika je započela adaptaciju istrošenih kuća i uz pomoc tadašnje vlasti, iselila preostalih 20 žitelja na kopno, i već početkom 1957 godine pretvorila tvrdjavu u jedinstveni grad - hotel, najatraktivniji i najluksuzniji hotelski kompleks na Mediteranu, namjenjen turizmu visoke kategorije.

Adaptacija je tako ekspertno urađena da su kuce spolja zadržale svoju autentičnost a njihova unutrasnjost dekorisana i pretvorena u luksuzne apartmane.

Preostalih 20 žitelja koji su iseljeni s ostrva su osnivači današnjeg modernog naselja na kopnu, takodje zvanom Sveti Stefan. Hotelski kompleks je dobio i bazen, restoran i tri terase sa predivnim pogledom na more.

Sveti Stefan je danas veličanstven centar satkan od luksuza, udobnosti, predivnih plaža i intime, koju većina poznatih hotela nema.